הגשמה עצמית, כמו פוטנציאל, אושר, ייעוד, אינדיבידואליזם והצלחה, הפך לחלק ממונחים פופולאריים המבקשים לעצב ולהנחות את הדורות הצעירים כיום. הם מבקשים לסייע לנו לחיות טוב יותר, אך אם לא נחקור ונבין את משמעותם האמיתית, הם עלולים להפוך לעוד משהו שאנו מעוניינים להשיג, לייצר אשלייה לא נגישה, ובסופו של דבר, לתסכל ולבלבל אותנו. אז בואו נפרק ונבחן חלק מהם.
אם כן, רובנו, מקשרים הגשמה עצמית לקריירה. משמע, חיפוש אחר עיסוק ייחודי, המחייב "הצלחה". רבים נאחזים יותר בכותרת היוקרתית של העיסוק ו"מה הוא אומר עליי”, מאשר בתכלס.
וכך מבלי ששמנו לב, שמנו את כל הביצים באותו הסל. כך הופכת בחירת המקצוע שלנו לסל כבד, המכיל בתוכו את ההגשמה, ההגדרה העצמית שלנו, ההצלחה, משמעות החיים, היכולת שלנו לכלכל את עצמנו, המחויבות והסיפוק שלנו.
רבים נחשפו בילדותם למילה "פוטנציאל", המילה הזו שגרמה לנו לחפש ייחודיות קסומה וערטילאית החבויה אי שם. הרעיון של פוטנציאל יכול מאוד לגרום לנו לחשוב במונחים גרנדיוזים ונרקסיסטים ולחפש אותו ללא מוצא. כמו המילה הפופולרית כיום "ייעוד". כאילו יועדתי מבעוד מועד לתפקיד מסוים. רעיון שעוד נחזור אליו בהמשך.
הגשמה עצמית היא רעיון המושפע מאוד מהתרבות והחברה המשתנה לתוכה אנו גדלים.
בעוד שהדור הצעיר כיום מחפש ייחודיות והצלחה כהגשמה, הדורות הצעירים הקודמים חלמו רק על בניית בית והקמת משפחה– שם היתה ההגשמה. ככל שנלך אחורה בזמן נמצא כי הגשמה היתה קשורה כנראה יותר ויותר ליכולות ושאיפות הישרדותיות, או פעילות חברתית ערכית, הרוצה להביא לשינויים חברתיים ופוליטיים.
הגשמה עצמית, עוסקת בכלל בפיתוח יכולות וכישורים שלנו. היא קשורה גם ברצונות, ערכים ושאיפות, והיכולת שלנו לממשם במציאות. היא קשורה בהתפתחות והישגים, ויש לה רבדים רבים.
הגשמה יכולה לבוא לידי ביטוי במובן רוחני (כמו הארה או דת), פיזי (כמו אמנויות לחימה, ריקוד או ציור), רגשי (אהבה) וערכי (ציונות, טבעונות וכדומה).
אני חושבת שהאשליה העיקרית שהמונח הגשמה עצמית מביאה איתה, כמו אושר והצלחה, היא שהיא נמדדת על ידי מדדים חברתיים תרבותיים ולא בהכרח מדדים אישיים. היא קשורה ברצון שלנו להיות מוצלחים ושייכים בעייני החברה, והיא בעיקר עלולה להביא אותנו לעיסוק עצמי אובססיבי ולמשברים אישיים הקשורים בחיפוש ובלבול, או בהבטחות ופנטזיות סקסיות שאינן תואמות את המציאות.
בעוד שפיתוח כישורים ויכולות יכול לספק צרכים הישרדותיים, נהנתניים, או למען תרומה לחברה. אנו עלולים בטעות לעסוק יותר ברצון בפיתוח ומימוש העצמי שלנו לטובת הצורך שלנו בשייכות והערכה.
בואו נעשה סדר.
- פונטציאל– היא מילה מקסימה המעידה על יכולת שיש לנו כמו כישרון, ובעיקר האפשרות שיש לנו לפתח ולבטא אותה. כמו זרע, שיש בו פוטנציאל שלם לייצור הצמח ממנו הוא עשוי. טמונים בנו פוטנציאלים רבים, כמו אפשרויות רבות לפיתוח כישורים שונים. אך העניין קשור גם במשאבים ובכלים המצויים בידינו לממשם. כמו שפוטנציאל מימוש הזרע, תלוי גם במים, בשמש ובאדמה המצויים בסביבה. לנו בני האדם יש חופש גדול לממש ולפתח כישורים ויכולות רבים, אך לפני הכל, אנו זקוקים לרצון.
- ייעוד– מילה פופולרית גם כן, יכולה להביא איתה רעיונות בעיתיים. המחשבה שיועדנו למשהו שלא אנו קבענו, היא מחשבה מיסתורית שיכולה להרחיק מאיתנו את האחריות לרצות, לפתח ולממש את עצמנו באופן אותנטי. ייעוד, יכול להיות משהו שאנו קובעים ומיידעים לעצמנו. שם נמצא הרצון החופשי שלנו, התשוקות והערכים הטבעיים שלנו, וכמובן, האחריות האישית שלנו להוציא אותם לפועל.
- הפרדת כוחות – משמע, להפריד בין הגדרה, כלכלה, סיפוק והצלחה לתחומים רבים ככל האפשר. הגשמה מבחינה חברתית, רוחנית, כלכלית, ומשפחתית, זוגית, פיסית, תחביבים וכישורים. רצוי לעשות רשימה של כל הדברים שחשוב לנו לפתח , לממש ולהצליח בהם. ככל שנפריד בין התחומים, נשיג יותר שליטה, יכולת לממש, לחוות סיפוק, הישגים והצלחה. כך אנו לא שמים את כל הביצים באותו הסל.
- מדדים– נבדוק, מה זה באמת מימוש או הגשמה עבורי? למה אני קושר את המושג הזה? ואיך אני מודד הצלחה והתפתחות? האם אני עסוק במה נחשב – או במה חשוב לי? איך אדע שהגשמתי ומימשתי את התחום הספציפי שאני רוצה לפתח?
- ערך עצמי או ערכים?– אם אנו רוצים לממש תחומים שיש בהם ערכים ושאיפות גדולות, עלינו לשאול את עצמנו מדוע זה כה חשוב לנו? ועבור מה אנו הולכים להגשימם? ככל שנחבר את נושא ההגשמה לדברים גדולים מאיתנו (קידום ערכים בעולם), כך תגדל המוטיבציה שלנו והסיפוק שבהגשמתם. לעומת הגשמת תחומים למילוי תחושת ערך עצמי.
בכולנו מצויה הנטייה הטבעית לפתח ולממש את הכישורים שבנו על מנת להיות הטוב ביותר שלנו. כדאי לראות שרעיון ההגשמה תורם לנטיה הטבעית הזו, עוזר לנו להתפתח, לצמוח ולממש, ולא להיפך. לשים לב שהרעיונות, האמונות והמחשבות שלנו לא מאשימות, מגנות, שופטות, משוות, חומדות ומבלבלות, אלא מקדמות ומעודדות, ומתחשבות בתנאים ובמשאבים המצויים בסביבתנו.
מוזמנים לשתף מחשבות, תהיות ושאלות.
באהבה.