מה זה דיכאון?
דיכאון היא תופעה נפשית המוגדרת כמחלה המערבת את הגוף, הנפש והמחשבות.

היא מתאפיינת במצב רוח מדוכדך ממושך, רדימות או ריקנות. בנוסף, עלולים להצטרף סימפטומים כמו אובדן של עניין והנאה בדברים, תחושות של אשמה ודימוי עצמי נמוך, הפרעות בשינה ובתיאבון (עייפות ורעב מוגבר או קשיים בשינה וירידה בתאבון), חולשה, קשב וריכוז נמוך, הססנות, קושי בקבלת החלטות ועוד.
הסובלים מדיכאון נמצאים במצב של עצבות עמוקה וייאוש לאורך זמן ממושך, הם חשים חסרי אונים ותקווה, ולרוב מאשימים עצמם בתחושות אלו.
תחושות של עצבות, מלנכוליה ודכדוך, הן חלק טבעי ונורמאלי מחיינו. בייחוד כשהן קשורות באירועים לא נעימים שאנו נתקלים בהם בחיי היומיום כמו מחלה, פיטורין, אבל, גירושין ועוד. אולם הסובלים מדיכאון חווים סימפטומים אלו לתקופות ממושכות, והדבר משפיע על יכולתם לתפקד ואיכות חייהם. הם אינם מסוגלים "לאסוף את עצמם" ולהשתקם. ללא טיפול הולם, עלולים הסימפטומים להימשך שבועות, חודשים ואף שנים. הסובלים מדיכאון הופכים לעיתים המומים ומותשים ומפסיקים לעסוק בפעילויות יומיומיות שונות. הם עלולים לנטוש את חבריהם ומשפחתם, והם חיים בתחושה כי אף אחד לא מבין אותם. בצורתו החמורה ביותר, יכול הדיכאון לגרום לאובדנות.

מסתבר כי רבים מהסובלים מדיכאון מתנהלים בחייהם מבלי לייחס לכך מודעות היות ותחושות של דיכאון נתפסות לעיתים רבות כחולשה ולא כסימן לכך שהחיים יצאו מאיזון.

 

הטיפול בדיכאון

במקרים מסויימים, יכולים הסובלים מדיכאון להניח ולשער מה הביא אותם למצב מדוכדך זה. אולם מצב ממושך של דיכאון נדמה לעיתים למערה חשוכה ללא קצה של אור. בבדידותם, אינם חשים הדכאוניים כי מישהו מבין אותם, הם חסרי אונים ותקווה ואינם מסוגלים לאסוף את עצמם ולהשתקם.
הרפואה המערבית, מאמינה כי טיפול הולם יכול לסייע ל80% מהסובלים מדיכאון וכי הטיפול החיוני ביותר הוא טיפול משולב בנטילת כדורים נוגדי דיכאון ופסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי).
ברפואה המשלימה, אנו מאמינים בטיפול משולב וטבעי.
בעוד שכדורים נוגדי דיכאון מכהים את הסימפטומים באופן כימי, הם אינם נוגעים בשורש המחלה. אם נחזור לדימוי החשכה, בעולם המדע ידוע כי המושג חושך איננו קיים. למעשה, ישנו דבר מה החוסם את האור ומטיל צל, חשכה. אם כן, בכדי לגעת בשורש המחלה, יש להאיר את המקומות החשוכים בכדי להבין מה חוסם את האור ומטיל צל בחייו ובאישיותו של האדם. בנוסף, יש לעזור לו להתחבר חזרה למשאבים המצויים בו. במובן זה, יכול הטיפול לפעול במספר צירים מבחינת זמן. לעיתים יש ללכת אחורה בזמן, להביט ולהבחין מה התרחש. במקרים רבים נשמרות באישיותו של האדם חוויות חיים שלא עברו עיבוד ועל כן יש לעבד אותן בדרכים שונות כדי לנקות ולשחרר את העבר. במקביל, יש ללכת קדימה בזמן ולהביט אל העתיד. במקרה זה, גם העתיד, בהיותו לא מעוגן בשאיפות, מטרות והגדרת יעדים יכול להטיל צל בחווית החיים.
הטיפול המשלים מציע התבוננות מחודשת על אישיותו הייחודית של האדם ויצירת תמונה עתידית אפשרית ושופעת שאיפות, יעדים ומטרות.
בנוסף לכל אלו, יש לערוך היכרות מעמיקה עם אישיותו של האדם שאבד תקווה, לאסוף ולהתבונן מחדש על יכולותיו, מיומנותיו, מערכת הערכים והאמונות, הכוחות והמשאבים הייחודים לו ולסייע לו להתחבר אליהם. שיטות כמו אנ.אל.פי, מבדקי האינטילגנציה של שיטת לוסקי ושיטת האור הלבן המפגישה את האדם עם המורה הפנימי שלו הוכחו כיעילות ובעלות השפעה עצומה.
הפסיכותרפיה ההוליסטית, אם כן, מציעה טיפול מקיף ושורשי במחלת הדיכאון ומציעה טכניקות וכלים שונים להקלה בתסמינים ולהשפעה בשינוי ממשי באיכות החיים.