מה היא חרדה?
חרדה היא תופעה נפשית ופיסית שהיא למעשה תגובת חרום טבעית של הנפש, להתמודדות עם מצבי סכנה.
בעוד שפחד מתעורר בעקבות אירוע או חוויה מסויימת שניתן להגדירה, את החרדה לא תמיד יכול האדם לקשור למשהו מוגדר. והיא אינה קשורה בהכרח במבנה אישיות מסויים.
החרדה מתפתחת בצורה איטית והדרגתית ונוטה להחמיר, היא יכולה להמשך שנים.
כיוון שהסובלים מחרדה אינם יודעים מה מעורר את החרדה, הם לא מסוגלים למנוע או להמנע מכך והחרדה נחווית כמצב של חוסר שליטה ויציאה מאיזון. הסובלים מחרדה חיים במתח תמידי, הם כל הזמן מפחדים ממשהו, או חשים כי משהו רע עלול לקרות ועל כן חיים בדאגה מתמדת ובדריכות.
עם התפתחות החרדה, האדם חש מצוקה, ותפקודו האופטימלי מופרע. הוא עלול להמנע ממצבים שונים והוא חווה יותר דאגה מחוסר דאגה ביומיום.
החרדה באה לביטוי בעוצמות ובצורות שונות. ברמה הפיסית, החרדה מעוררת תגובות פיסיות כמו האצה בדפיקות הלב, רעידות, סחרחורת, הפרעות שינה, תשישות ועייפות מוגברת, מתח גבוה בשרירים – בעיקר באיזור הכתפיים והצוואר, יובש בפה והזעה. ברמה הנפשית, החרדה מעוררת תחושות של חוסר מנוחה ואי שקט, הפרעות בריכוז המובילות לדחיית מטלות, פחד ומתח, נטייה לרגזנות, מחשבות טורדניות, שיתוק, ניתוק מהעצמי, פחד להשתגע או פחד ממוות.
מחשבות טורדניות ותחושת האיום והדאגה המתמדת כי האדם יחלה, ייכשל, יישתגע או ימות נחוות כמצב שהוא באחריותו של האדם הסובל.
הסטרס והחרדה הכרוניים משפיעים גם על מערכת החיסון ועל כן, "כנבואה המגשימה את עצמה", נוטים הסובלים מחרדה לחלות בסוגים שונים של מחלות. כאשר מתפתחת מחלה, חש החרד כי חרדתו מוצדקת והמעגל ממשיך.
התקפי חרדה עלולים להתעורר כתגובה למצב נתון הנחווה כאיום, והסימפטומים עלולים להופיע בתגובות מוגזמות. לעיתים, בעקבות מצבים מעוררי חרדה, עלולה להופיע פוביה שמטרתה להגן על האדם ולגרום לו להמנע מאותו מצב מאיים. התקפי חרדה עלולים להתעורר גם ממפגש המזכיר את מושא החרדה, או במצבי חשיבה על פגישה עם המושא המעורר חרדה או דמיון שלו. ישנם גם מצבי חרדה ספונטניים התוקפים ללא כל הזהרה מוקדמת וללא כל טריגר.
כיוון שהתקפי החרדה בלתי נשלטים ולא צפויים, חוסר הוודאות והמתח גוברים.
רבים מהסובלים נוטים להתמודד ולטפל בעצמם על ידי נטילת כדורי שינה והרגעה, צריכת סמים ואלכוהול.
טיפול בחרדה
טיפול בחרדה פועל בשני צירים.
ראשית, נפחית את התקפי החרדה והסימפטומים. ונלמד טכניקות שונות לטיפול עצמי והפחתה של הסימפטומים ביומיום עד לשליטה מוגברת והפחתה בהתקפים ובחשש מהם. כלים כמו דמיון מודרך ומדיטציה, אומנויות שונות ותרגילים מגוונים מוכחים כיעילים ומשמעותיים.
בשלב הבא, ברכות, בבטחה ובהתאמה נוכל לגעת במקור החרדה, לעבד אותו מחדש ולנטרל אותו. נשתמש בטכניקות של שיטת "האור הלבן", "אנ.אל.פי", ו"שיטת לוסקי" לטיפול נעים ויעיל במקור החרדה עד היעלמותו ואיזון נפשי.